Vad ser vi från rymden?

Vad kan man se från en satellit? Hur små föremål syns på en satellitbild?

Det kan vara väldigt olika. En del satelliter kan visa hela Sverige på en bild, andra tar detaljbilder där det går att se hus och bilar.

Ganska ofta är det dock inte detaljerna som är det intressantaste på en satellitbild. En av de största fördelarna med satellitbilder är att de ger så bra översikter över stora områden. Det har bland annat meteorologer och klimatforskare stor nytta av. En annan fördel är att satelliten regelbundet kommer tillbaka och gör mätningar på samma plats. Dessutom kan satelliter göra mätningar var som helst på jorden där människan annars kan ha svårt att komma åt, i hav, i öknar och i djupa skogar. 

Eftersom olika användare har olika intressen så skiljer sig detaljgraden i satellitbilder väldigt mycket mellan olika satelliter och instrument. Vissa instrument konstrueras för att visa så många detaljer som möjligt medan andra ska ge översiktsbilder.
Washingtonmonumentet, © GeoEye Satellite Image

Men hur små föremål syns egentligen på en satellitbild?

Under årens lopp har tekniken blivit mer och mer avancerad och nu kan man se ganska små föremål från rymden. Från den fransk-svenska satelliten SPOT kan man se föremål som är 2,5 meter. Men det finns numera satelliter som kan se föremål som är bara ett par-tre decimeter stora! Men det går inte att se vad det är, för de syns bara som en liten prick i bilden.

                                                                                                   Washingtonmonumentet
                                                                                           © GeoEye Satellite Image

 

 Besök gärna sidan "Frågor och svar"

 

Upptäck satellitdataverktyget Swea

Algblomning i Skagerrak. Foto: Provided by the SeaWiFS Project, NASA/Goddard Space Flight Center, and ORBIMAGE

Swea är en webbaserad portal där du kan hämta och arbeta med öppna satellitdata – helt gratis.

Swea får data från satelliterna tillhörande Copernicusprogrammet och ger tillgång till satellitbilder så som de levereras från europeiska rymdorganisationen European Space Agency, ESA, men erbjuder också andra bildprojektioner i olika referenssystem, möjlighet att producera mosaiker, tidsserier och en hel del annat.

 

Här kan du läsa mer om Swea och dess hjälpavsnitt. Du kan också gå direkt till Swea här.

Senast uppdaterad: 12 oktober 2017