Satelliter

Runt jorden kretsar flera tusen satelliter med olika uppgifter. Vissa satelliter är till hjälp när människan vill studera rymden och jorden. Andra satelliter har vi nytta av i vårt dagliga liv. Det finns  forskningssatelliter, navigationssatelliter, telekommunikationssatelliter, tv-satelliter, miljösatelliter, vädersatelliter och många andra sorters satelliter.

Det är dyrt att utveckla och skicka upp satelliter, därför görs detta ofta i samarbete mellan många länder. I Europa märks främst rymdorganet Esa.

Sverige har lyckats bygga ett antal satelliter i forsknings- och teknikfronten. Hittills har Rymdstyrelsen finansierat sex satellitprojekt som byggts under svensk ledning, men ofta i nära samarbete med andra länder.  Läs mer om Viking, Freja, Astrid 1, Astrid 2, Odin och Prisma.

Odin sändes upp i februari år 2001 och har utvecklats i samarbete mellan Sverige, Kanada, Finland och Frankrike. Odin har levererat mängder av intressanta data till forskare världen över. Prisma, som utvecklats tillsammans med Frankrike och Tyskland, testade ny, avancerad rymdteknik.

 

Senast uppdaterad: 12 oktober 2017