Rymdstyrelsens utbildningsmaterial

Allt utbildningsmaterial nedan är kostnadsfritt.

Leia och björndjuret

Leia och björndjuren – en upptäcktsresa i rymden

Det här är ett skolmaterial om planeterna. Materialet som är producerat av Rymdstyrelsen bygger bland annat på aktuell svensk rymdforskning.

 Målgruppen är elever i årskurs 2-3.

 

Läs materialet, ladda ner och skriv ut 

 

Astronauten Svarar

Christer Fuglesang svarar på frågor om rymden.

På Rymdkanalen.se hittar du 16 korta filmer där Sveriges enda astronaut, Christer Fuglesang, svarar på frågor om rymden.

Till filmserien Astronauten svarar  

 

 

 

Universums Mästare är en YouTubeserie om rymden, naturvetenskap, och teknik. I serien (18 avsnitt) följer vi Christer Fuglesang tillsammans med Olivia, Ivar, Celine och Kadir på deras resa tillsammans med den mystiske MTTR, genom en värld full av upptäckter, utmaningar, tester och experiment.

Till YouTubserien Universums Mästare

 

RosettaI det här skolmaterialet  får eleverna en spännande presentation av rymdfarkosten Rosetta men de får också lära sig en hel del om hur vårt solsystem en gång bildades genom att lyssna och svara på frågor. Materialet är anpassat för en lektionstimme.

 

Materialet är avsedd för elever i årskurs 6-9.

Läs mer om studiematerialet om Rosetta

 

rymden människan och satelliter

I filmen "Rymden, människan och satelliter" från produktionsbolaget Medix beskrivs människans syn på jorden och rymden, hur en satellit fungerar och vad rymdforskning faktiskt leder till. Du får också möta Sveriges enda astronaut Christer Fuglesang. Filmen har följande kapitelindelning: Intro, Rymdkapplöpningen, Svenska rymdprogrammet, Satelliter, Satellitnavigering, Förste svensken i rymden, Rymden och framtiden.

Till filmen finns en lärarhandledning som du kan ladda ner.

Målgruppen är elever i åk 3-6.

 

Till filmen och lärarhandledningen

Rymdstyrelsens populära skolmaterial "Vi rymmer till rymden" handlar om två barn, Hanna och Hans Solo, som smiter med på en rymdfärja upp till den internationella rymdstationen, ISS. Verklighet blandas med fantasi och vi får följa barnen under några intensiva dagar bland astronauter, satelliter och basketbollar.

Avsedd för årskurs 3, 4 och 5.

Läs mer om "Vi rymmer till rymden" 

 

Allting ryms i rymdenAllting ryms i rymden är en radioteater avsedd för årskurs två som på ett lekfullt sätt inspirerar elever att söka kunskap om vårt universum. 
 
I Allting ryms i rymden får eleverna följa med kontorsarbetarna Therese och Peter från den grå vardagen på en fantasifylld resa ut i rymden.

Läs mer om Allting ryms i rymden

ISS

Vad är tyngdlöshet? Vad är en rymdstation? Hur är det att arbeta och bo på den internationella rymdstationen? Vad är en astronaut?
Dessa och många andra frågor kan du finna svaren på i det här utbildningsmaterialet som du kan ladda ner från vår webbplats. Avsett för elever i åldern 8-10 år.


Läs mer om utbildningspaketet om Internationella rymdstationen

 

ISS affischRymdstyrelsen tog 2009 fram en affisch, en nyhetsgrafik, som på ett tydligt sätt redovisar fakta om intenationella rymdstationen, ISS, och då särskilt de svenska bidragen som finns på ISS.

Ladda ner affischen (pdf 12 984 kB)Det här undervisningspaketet från ESA innehåller fem kapitel, vilka beskriver olika aspekter av ISS, bland annat vad det är, hur det byggs upp, hur det är att bo och arbeta ombord och hur framtida resor kommer att vara.
Avsett för elever i åldern 12-15 år.

 

Läs mer om detta utbildningspaket

Att göra sin egen komet

Hur gör man en egen komet egentligen? Genom det här experimentet där man tillverkar en komet får eleverna hjälp att förstå kometers karakteristiska beståndsdelar.

Lektionsmaterialet består av ett videoklipp, en lärarhandledning samt uppgifter för eleverna.

Avsedd för elever i åldern 14-18 år

Till experimentet

Vad händer med fyllda vattenglas, maskar, tomater, läskflaskor, ballonger, blomfrön, änglaspel och blöt tvätt i rymden?
Avsett för elever i årskurs 4, 5 och 6.

Läs mer om skolbroschyren "Kan man torka tvätt i rymden?" 

 

 

 

Följ med Lucas och hans moster Ann på en resa till Saturnus med Cassini/Huygens och lär dig mer om satelliter och den underbara världen i rymden.

Avsett för elever från årskurs 5 och uppåt.

Läs mer om seriealbumet Cassini/Huygens tur till Titan 

 

 

 

I en serie av fyra stycken filmer förklarar några av ESA:s astronauter olika basbegrepp med hjälp av enkla demonstrationer ombord på internationella rymdstationen. Jämförbara demonstrationer utförs på marken av elever, allt för att göra eleverna förtrogna med olikheterna mellan miljön i rymden och på jorden.

Avsedd för elever i åldern 12-18 år

Läs mer om filmerna 

Genom att följa uppdraget för ESA:s första obemannade farkost för transport av förnödenheter till ISS, Jules Vernes, ska denna film kasta ljus över ämnen som rymdteknik och bemannad rymdverksamhet.

Avsedd för elever i åldern 12-18 år

Titta på filmen

Missa inte!

Rymdkanalen logoLetar du efter spännande nyheter med rymdanknytning? Stort som smått? Då ska du besöka vår andra webbplats Rymdkanalen.se

Rymdkanalen är en sajt om rymden. Här kan alla rymdintresserade följa svenska och internationella nyheter och händelser inom rymdvärlden.
På Rymdkanalen.se hittar du artiklar, filmer, tips och nyheter, av både lättare och mer avancerad karaktär. Vår ambition är att väcka och öka intresset för naturvetenskap, främst hos unga.

 

 

Senast uppdaterad: 19 april 2017